Aday Öğrenciler

Sevgili öğrenci adayımız,

 

Fakültemizde;

- Batı Dilleri ve Edebiyatları,

- Bilgi ve Belge Yönetimi,

-Coğrafya,

-Doğu Dilleri ve Edebiyatları,

-Eğitim Bilimleri,

-Felsefe

-Psikoloji,

-Sosyoloji

-Tarih,

-Tarih,

-Türk Dili ve Edebiyatı

olmak üzere on bölüm bulunmaktadır.

28.11.2024 tarihi itibariyle Fakültemizde 16 Profesör, 31 Doçent, 29 Doktor Öğretim Üyesi, 4 Öğretim Görevlisi, 39 Araştırma Görevlisi olmak üzere 119 akademik personel ve 11 idari personel bulunmaktadır.

 

Fakültemiz binası, şehir merkezine 7 km mesafede bulunan ve toplu taşıma araçları ile şehir merkezinden yaklaşık 10 dakikada ulaşım sağlayabileceğiniz Uluyazı Kampüsünde bulunmaktadır.

 

FAKÜLTEMİZİN KONUMU

 

Tercih yapmanızda yardımcı olması amacıyla fakültemiz tanıtım videosuna, fakültemiz bölümlerinin 2023 YKS taban puanlarına ve ayrıca bölümlerimizin ders müfredatlarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

ÜNİVERSİTEMİZ 2023-2024 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI TERCİH TANITIM VİDEOSU

FAKÜLTEMİZ TANITIM VİDEOSU

YKS TABAN PUANLARI

 

BÖLÜM DERS MÜFREDATLARI

 

Fakültemiz öğrencileri, eğitim öğretim yılının güz ve bahar dönemlerinde 36 AKTS’ye kadar (önceki dönemlerden başarısız dersi olan öğrenciler 42 AKTS’ye kadar), yaz dönemlerinde ise 21 AKTS’ye kadar ders seçebilmektedirler. Öğrencilerimiz bölüm zorunlu derslerin yanında bölüm, fakülte ve üniversite havuzundan seçmeli dersler de alabilmektedir.

 

Fakültemiz binası, engelsiz üniversite ödülüne sahip olup gerek dış mekanlarında ve gerekse iç mekanlarında engelli öğrencilerimiz için rampa ve geçiş yolları ile görme engelli yönlendirici sistemlerine sahiptir.                     

                                         

Çankırı ilimizde KYK`ya ait yeterli kontenjana sahip kız ve erkek yurtları bulunmakta olup özel yurt seçenekleri de mevcuttur. Yurt ve Burs başvuruları, KYK sitesinden takip edilmekte ve başvuru e-devlet üzerinden yapılmaktadır.

 

Üniversitemiz öğrencileri Erasmus, Farabi ve Mevlana değişim programları ile başka şehir/ülke üniversitelerinde bir veya iki dönem öğrenim görebilmektedir.

Fakülte binamızın içinde Üniversitemizce işletilen bir kantinimiz ve Uluyazı yerleşkesinde ise öğrenciler için 4 ayrı salona sahip yemekhane bulunmaktadır. Yemekhanemizde öğle ve akşam öğünlerinde uygun fiyata dört çeşit yemek hizmeti sunulmaktadır.

 

Fakülte binamızın bodrum katında mescit ve abdest alma yeri, ayrıca kampüsümüzde cami de bulunmaktadır.

 

Fakültemiz öğrencileri, öğrenci topluluklarına üye olma, çeşitli branşlarda spor yapma ve kültürel etkinliklerde görev alma imkânlarından da yararlanabilmektedir.

 

BÖLÜMLERİMİZ HAKKINDA BİLGİLER

 BATI DİLLERİ VE EDEBİYATLARI

Bölümümüz 2024-2025 akademik yılı itibariyle  lisans eğitime başlayacak Bölümümüzde eğitim süresi hazırlık dahil beş yıldır. Bölümümüz öğretim elemanı kadrosu, uzmanlık alanları dil ve edebiyat, çeviri ve kültürel çalışmalardan oluşan 2 doktor öğretim üyesi, 2 araştırma görevlisinden oluşmaktadır. Bölümümüzün amacı, öğrencilerimize İngiliz dili, edebiyatı ve kültürünü anlatmak ve bu sayede ülkemize gelecek için nitelikli edebiyat araştırmacıları, yabancı dil uzmanları ve çevirmenler kazandırmaktır. Hedefleri ise, geleceğe güvenle bakan, sorgulayıcı, yeni fikirler üretebilen, ana dil seviyesinde yabancı dil konuşabilen dil uzmanları yetiştirmektir. Eğitim müfredatımız İngiliz Edebiyatı dersleri başta olmak üzere İngiliz Dilbilimi, İngiliz Kültürü, Çeviri ve Kültürel çalışmalar alanlarından dersleri içermektedir. Bölümümüzden mezun olan öğrenciler, üniversitelerde, pedagojik formasyon almaları durumunda Millî Eğitim Bakanlığı`na bağlı okullarda, özel okullarda, özel şirketlerde, çeviri bürolarında, yayın evlerinde, turizm, bankacılık ve ticaret sektöründe iş bulma olanağına sahip olmaktadır.

 

BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ

Kuruluş:

2007 yılında Çankırı Karatekin Üniversitesi`nin kuruluşunun hemen akabinde kurulan Edebiyat Fakültesinin bünyesinde 2010 yılında kurulmuş olan Bölümümüz, ilk öğrencilerini 2013-2014 eğitim öğretim yılında kabul etmiştir. Kuruluşundan bu yana 300’ün üzerinde lisans ve 35’in üzerinde yüksek lisans öğrencisi mezun etmiştir. Mezunlarımız bilgi merkezlerinde ve çeşitli sektörlerde istihdam edilmektedir. 2023-2024 eğitim öğretim yılı itibariyle lisans öğretiminin yanı sıra yüksek lisans ve doktora programlarıyla eğitim öğretim faaliyetlerine devam eden Bilgi ve Belge Yönetimi Lisans programında 157, yüksek lisans programında 57 ve doktora programında 16 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü:

Bilgi ve Belge Yönetimi; her formattaki bilginin nitelenmesi, düzenlenmesi, erişimi, yayımı ve yönetimine ilişkin kuramsal ve uygulamalı araştırmaların yapıldığı akademik bir disiplindir. Bilginin korunması, kitlelerin erişimine açık olması ve geliştirilebilir hale gelmesi için bu alanda eğitim almış profesyonel kütüphanecilere, bilgi yöneticilerine ve arşivcilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü, isteğe bağlı yabancı dil hazırlık eğitiminin dışında 4 yıl (8 yarıyıl) olmakla birlikte örgün öğretim modeli izlenmektedir.

Anabilim Dalları:

Bölümümüz Kütüphanecilik, Arşivcilik ve Bilgi Yönetimi ve Teknolojisi olmak üzere 3 anabilim dalından oluşmaktadır.

Unvanlar:

Bölümümüz mezunları Kütüphaneci, Bilgi uzmanı, Arşiv memuru, Bilgisayar işletmeni, Arşivist, Dokümantalist, Akademik uzman, Sistem analisti, Halkla ilişkiler ve pazarlama elemanı, Web tasarımcısı vb. unvanlarla çeşitli sektörlerde çalışmaktadır.

COĞRAFYA

Bölümümüz 2009 yılında kurulmuş olup 2010-2011 eğitim-öğretim yılı itibariyle lisans eğitimi vermektedir. Fiziki Coğrafya, Beşeri ve Ekonomik Coğrafya, Bölgesel Coğrafya, Türkiye Coğrafyası ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Anabilim dallarından oluşan bölümümüzde 2 Profesör, 4 Doçent, 1 Doktor Öğretim Üyesi ve 5 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır. 

Bölümümüzde aynı zamanda yüksek lisans ve doktora programları bulunmaktadır.

Coğrafya Bölümü Tanıtım Videosu

DOĞU DİLLERİ VE EDEBİYATLARI

Büyük oranda toplumların geçmişini yansıtan ve geleceğe bakışını tayin eden dil ve edebiyat, milletlerin varlığını sürdürmede belirleyici unsurlardan birisidir.  Bir milletin tarihî, kültürel ve sosyal durumunu anlamak için şüphesiz o milletin konuştuğu dili ve bu dilin estetik bir formu olan edebiyatını bilmek çok önemlidir. Bu çerçevede, Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde Arap Dili ve Edebiyatı ana bilim dalı kurulmuştur.

Henüz lisans eğitimine başlanmayan Arap Dili ve Edebiyatı Bölümümüzün amacı Arap Dilini Arap Edebiyatı ve kültür tarihiyle birlikte inceleyerek öğretmek; Arap dünyasının tarihi, kültürü ve edebi birikimi hakkında bilgili; Arap dünyasındaki edebi, siyasi, toplumsal ve ekonomik gelişmeleri yazılı ve işitsel kaynaklardan takip edebilecek, düşündüğünü yazılı ve sözlü yolla ifade edebilecek dil becerisine sahip öğrenciler yetiştirmektir. Bunun yanı sıra Arapça telif edilen kültür mirasımızı inceleyip, bunları ilmî usullerle yayınlayarak dünyaya tanıtacak filologların yetiştirilmesine katkıda bulunmak ve ulusal-uluslararası işbirliğine dayalı eğitim ve kültür faaliyetleri düzenleyerek Arap dili programını çağın ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde eğitim verecek bir yapıya ulaştırmaktır.

EĞİTİM BİLİMLERİ

Bölüm Hakkında Genel Bilgiler

Bölüm Web Sayfası: https://ebb.karatekin.edu.tr/

Çankırı Karatekin Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü, 2010-2011 eğitim öğretim yılının Bahar döneminde başlatılmış olup hâlen lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim-öğretim faaliyetine devam etmektedir.

(1) Eğitim Programları ve Öğretim, (2) Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, (3) Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi anabilim dalları ile eğitim-öğretimine devam eden bölümümüzde 2 Profesör, 4 Doçent, 4 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi ve 1 Araştırma Görevlisi olmak üzere 12 akademik personel görev yapmaktadır. Lisans öğrencilerine ve mezun durumundaki öğrencilerimize verilen pedagojik formasyon eğitimlerine ek olarak, lisansüstü düzeyde Eğitim Programları ve Öğretimi (Yüksek Lisans / Tezli), Eğitim Yönetimi (Yüksek Lisans / Tezsiz) (II. Öğretim) ve Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme (Yüksek Lisans / Tezli) programlarımızla öğrenci yetiştirilmektedir.

Bölüm olarak temel amacımız, öğrencilerimizin yeterli eğitim ve pedagojik formasyon bilgisine sahip olmalarına ve kendilerini geliştirmelerine olanak sağlayarak sürekli değişen dünya şartlarıyla birlikte küreselleşen dünyaya ayak uydurabilecek eğitim bilgilerine sahip bir şekilde mezun olmalarını sağlamaktır. Günümüz eğitim ihtiyaçlarını, eğitimle ilgili güncel gelişmeleri takip edebilecek öğrencilerin yetiştirilmesi ve bilinçlendirilmesi temel amaçlarımızdandır. Öğrencilerimizin alan bilgisi, alan eğitimi bilgisi ve mesleki eğitim bilgisine sahip olarak mezun olması bölümümüz hedeflerindendir.

Mezuniyet

Pedagojik formasyon eğitimi kapsamında, YÖK tarafından belirlenen bölümlerdeki lisans öğrencilerinden ve mezun durumundaki öğrencilerden Eğitim Bilimleri derslerini başarılı ile tamamlayanlar pedagojik formasyon sertifikasına sahip olmaktadır

İstihdam

Pedagojik formasyon eğitimi başarı ile tamamlayan öğrencilerimiz, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel eğitim kurumlarında öğretmen olarak çalışabilirler. Akademik kariyer yapmayı düşünen öğrenciler ise ilgili yüksek lisans programlarına başvurarak lisansüstü eğitimlerine devam edebilirler.

Öğrenim Ücreti

Eğitim Bilimleri bölümünde lisans öğrencileri için ve Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme yüksek lisans eğitimi için herhangi bir harç ücreti ödemesi bulunmamaktadır (Yabancı uyruklu öğrenciler hariç). Ancak mezun durumdaki öğrencilerin pedagojik formasyon eğitim programı ve Eğitim Yönetimi tezsiz yüksek lisans programları için ücret talep edilebilmektedir.

Eğitim ve Öğretim Modeli

Eğitim Bilimleri Bölümü lisans ve yüksek lisans ders içeriklerine erişim sağlamak için Bologna Bilgi Sistemi sayfasından detaylı bilgi alınabilmektedir.

Eğitim Bilimleri Bölümü öğrencileri için pedagojik formasyon eğitimi kapsamında tamamlamaları gereken staj uygulaması olarak Öğretmenlik Uygulaması dersi mevcuttur. Bu ders MEB’e bağlı okullarda ve üniversite ile MEB iş birliği ile yürütülmektedir.

Yükseköğretim Kurumunun Bağlı Bulunduğu Birimin Yeri

Eğitim Bilimleri Bölümü, Çankırı il merkezinde Fatih Mahallesi Uluyazı Kampüsü Edebiyat Fakültesinde yer almaktadır. Uluyazı kampüsüne ulaşım Çankırı Belediyesinin toplu taşıma araçları ile düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. Şehir merkezinden ve öğrenci yurtlarından kampüse doğrudan ulaşım imkânı bulunmaktadır.

Eğitim ve Öğretimin Nerede Gerçekleştirileceği

Eğitim Bilimleri Bölümüne kayıtlı öğrencilerin eğitim ve öğretim faaliyeti çoğunlukla İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ve İslami İlimler Fakültesi içerisinde bulunan dersliklerde ve çevrimiçi ders ortamlarında gerçekleştirilmektedir.

İmkânlar

Yurt İmkânları

Lisans öğrencileri Çankırı Merkezde bulunan Kredi Yurtlar Kurumuna ait yurtlarda ve özel yurtlarda konaklama imkânına sahiptirler.

Kredi Yurtlar Kurumuna ait Kız-Erkek Yurtları;

  • Çankırı KYK Kız Öğrenci Yurdu (Bilgi)
  • Sabiha Anne KYK Kız Öğrenci Yurdu (Bilgi)
  • Hacı Murat Veli KYK Erkek Öğrenci Yurdu (Bilgi)
  • Emir Karatekin KYK Erkek Öğrenci Yurdu (Bilgi)

Burs

Lisans ve yüksek lisans eğitimlerin başladıkları dönem Kredi Yurtlar Kurumunun sağladığı burs ve kredilere başvuru yapabilmektedirler. Ayrıca ikametgâhlarının bulunduğu belediyeler ve odalardan (Ticaret Odası gibi) burs için destek alabilmektedirler.

Kısmi Zamanlı Çalışma

Lisans öğrencileri eğitim-öğretim yılının başlamasından itibaren üniversitemizin farklı birimlerinde kısmi zamanlı çalışmak için başvuruda bulunabilmektedirler. Kısmi zamanlı çalışma ücreti ve koşulları için Sağlık, Spor ve Kültür Daire Başkanlığı tarafından her dönem başında web sayfasında ilan edilmektedir.

FELSEFE

Çankırı Karatekin Üniversitesi Felsefe Bölümü Edebiyat Fakültesi bünyesinde  2008`de kurulmuş olup, hâlen lisans ve lisansüstü düzeyinde eğitim-öğretim faaliyetine devam etmektedir. Öğrenci alımına 2009-2010 eğitim-öğretim yılında başlayan bölümde 2 Profesör, 1 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Doktor Öğretim Görevlisi, 2 Doktor Araştırma Görevlisi, 2 Öğretim Görevlisi ve 5 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır.

Sistematik Felsefe ve Mantık, Türk-İslam Düşüncesi, Bilim Tarihi ve Felsefesi ve Felsefe Tarihi olmak üzere 4 Anabilim dalından oluşan Felsefe Bölümünün amacı maddenin, bilginin kapsamı ve kaynağı, insanın dünyadaki yeri ve rolü, iyi, doğru ve güzelin ne olduğu gibi alanlarda düşünce üretebilecek elemanları yetiştirmek için inceleme ve araştırma yapmaktır. Felsefe bölümü mezunları Başta Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı olmak üzere, bakanlıkların eğitim, kültür, insan ilişkileri, planlama ve değerlendirme ile ilgili birimlerinde çalışabilirler. Ayrıca öğretmenlik sertifikası alanlar, liselerde öğretmenlik yapabilirler.

Bölümümüzde yüksek lisans ve doktora programları mevcuttur.

PSİKOLOJİ

Psikoloji Bilimi: Tanımı ve Kapsamı

   Psikoloji, insan davranışlarını, duygularını, zihinsel ve gelişimsel süreçlerini bilimsel yöntemlere dayanarak açıklamaya; bunun yanında hayvan davranışlarını da anlamaya çalışan temel bir bilim dalıdır. Psikoloji disiplini, benimsediği bilimsel yöntemler yoluyla elde edilen veriler aracılığıyla hem teorik hem de uygulamalı alanlara katkı sağlamakta ve bu anlamda geniş bir yelpazeyi içermektedir. Örneğin Psikoloji biliminin sosyal psikoloji, klinik psikoloji, deneysel psikoloji, gelişim psikolojisi, psikometri gibi farklı anabilim dalları, sağlık, eğitim, endüstri ve siyaset gibi pek çok farklı alanla etkileşimde bulunarak disiplinler arası geniş açıklamalar yapmaya olanak tanımaktadır.

Lisans Eğitimi ve Öğretimi 

    Bölümümüz lisans programının eğitimi süresi, isteğe bağlı yabancı dil hazırlık eğitiminin dışında 4 yıl (8 yarı yıl) olup bölümümüzde örgün öğretim modeli izlenmektedir. Bölümümüze yerleşen ve talep eden öğrencilere kontenjan dâhilinde bir yıl süreli olarak yabancı dil hazırlık programı uygulanmaktadır. (Detaylı bilgiye https://udom.karatekin.edu.tr/default.aspx adresinden erişilebilir.) Bölümümüzün ikinci öğretim programı ise bulunmamaktadır.

   Psikoloji lisans eğitiminin ilk yılında Psikolojiye giriş dersinin yanı sıra Araştırma yöntemleri, İstatistik, Fizyoloji gibi temel dersler sunulmaktadır. İkinci yıldan itibaren Klinik psikoloji, Deneysel psikoloji, Sosyal psikoloji ve Gelişim psikolojisi anabilim dallarına ait zorunlu ve seçmeli dersler ile temel ve uygulamaya dönük bilgilerin kademe kademe arttırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca öğrencilerimiz, eğitim-öğretim süreçleri boyunca fakülte içinden ve dışından seçmeli dersler alarak farklı bakış açılarına sahip olma olanağı elde etmektedir. Öte yandan bölümümüze yerleşen adaylar için zorunlu staj uygulaması bulunmamaktadır.

  Bölümümüz lisans programında yer alan derslerin içeriği ile ilgili ayrıntılı bilgiye https://cakubologna.karatekin.edu.tr/tr/programlar/5368?programId=556 adresinden erişilebilir.

Olanaklar

    Bölümümüze yerleşen adaylardan ilgili Yükseköğretim Kurumu tarafından aranan şartları sağlayanlara, üniversitemiz ve üniversitemizin anlaşmalı olduğu vakıf ve kurumlar tarafından burs, yurt, ücretsiz yemek, kısmi zamanlı çalışma vb. olanaklar sağlanmaktadır.

    Konuyla ilgili bilgilere ve güncel duyurulara üniversitemiz https://sks.karatekin.edu.tr/default.aspx sayfasından erişilebilir.

Mezuniyet Koşulları ve Alınacak Derece

   Psikoloji lisans programında öğrenim gören öğrencilerimizin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’tır. Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Psikoloji alanında "lisans derecesi" (Bachelor of Arts) almaya ve Psikolog unvanını kullanmaya hak kazanırlar.

Mezuniyet Sonrası İş Olanakları

   Bölüm öğrencilerimiz mezun olduktan sonra hem uygulama hem de akademide olmak üzere pek çok alanda iş olanağı bulabilmektedirler. Mezunlarımız uygulama alanında, hastanelerin psikiyatri, pediatri, onkoloji vb. kliniklerinde, özel ya da resmî kurumların anaokulu ve kreşlerinde, özel eğitim merkezlerinde, cezaevlerinde, rehberlik ve danışma merkezlerinde, fabrika ve işletmelerde, psikoteknik merkezlerinde psikolog olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca son yıllarda psikolojiye artan ilginin doğal bir sonucu olarak çeşitli üniversitelerde psikoloji bölümleri açılmıştır. Dolayısıyla mezunlarımız, sosyal psikoloji, klinik psikoloji, deneysel psikoloji, gelişim psikolojisi, endüstri/örgüt psikolojisi gibi anabilim dallarında uzmanlaşarak akademisyen ve araştırmacı olarak da çalışma olanağı elde edebilmektedir.

Lisansüstü Eğitim ve Öğretim

    Bölümümüzde ayrıca 2021-2022 akademik yılından itibaren Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı olarak açılan Genel Psikoloji Tezli Yüksek Lisans Programı’na da öğrenci alınmaktadır. Program, Sosyal Psikoloji ve Gelişim Psikolojisi modülünü içermekte olup bu alanda akademik ve uygulamalı çalışmalar yapmayı amaçlayan lisans mezunu adaylara yöneliktir. Programın ilk yılında öğrencilerin sosyal psikoloji ya da gelişim psikolojisi yönelimli olarak açılacak dersleri başarıyla tamamlamaları, ikinci yılında ise yine bu alanda tez çalışmalarını başarıyla yürütmüş olmaları beklenmektedir.

    Genel Psikoloji Tezli Yüksek Lisans Programı’nda yer alan derslerin içeriği ile ilgili ayrıntılı bilgiye https://cakubologna.karatekin.edu.tr/tr/programlar/5369?programId=813 adresinden erişilebilir.

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ TANITIM FİLMİ

SOSYOLOJİ

Bölüm Web Sayfası: https://sosyoloji.karatekin.edu.tr/default.aspx

Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyoloji Bölümü, 2008 yılında kurulmuş olup 2009-2010 eğitim-öğretim yılında ilk lisans öğrencilerini kabul etmiş ve hâlen lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim faaliyetine devam etmektedir.

Genel Sosyoloji ve Metodoloji, Kurumlar Sosyolojisi, Uygulamalı Sosyoloji ve Toplumsal Yapı ve Değişme anabilim dalları ile eğitim-öğretimine devam eden bölümümüzde 1 Profesör, 2 Doçent, 3 Doktor Öğretim Üyesi ve 3 Araştırma Görevlisi olmak üzere 9 akademik personel görev yapmaktadır.

Bölüm olarak temel amacımız, öğrencilerimizin yeterli sosyoloji bilgisine sahip olmalarına ve kendilerini geliştirmelerine olanak sağlayarak sürekli değişen dünya şartlarıyla birlikte değişen sosyoloji akımlarını da görmelerine imkân tanımaktır. Günümüz toplumlarını sağlıklı bir şekilde analiz edip, toplum için en iyi çözümü üretebilen alanında uzman sosyologlar yetiştirmektir.

Mezuniyet

Sosyoloji Bölümü öğrencileri lisans eğitim sürecinde 240 (başarılı) AKTS’yi tamamladıkları takdirde mezun olabilmektedirler. Öğrencilerin diplomasında “Sosyoloji” Mezunu ibaresi yer almaktadır. 

İstihdam

Sosyoloji bölümü mezunlarının istihdam edilebildiği kamu kurumları; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK, Emniyet Genel Müdürlüğü ve yerel yönetimler (Belediye, Kaymakamlık ve Valilik). Sosyoloji bölümü mezunlarının istihdam edilebildiği özel sektör alanları; kalkınma ajansları, proje danışmanlık şirketleri, sivil toplum kuruluşları, kamuoyu araştırma şirketleri, medya kuruluşları, özel şirketlerde bulunan halkla ilişkiler birimleri. Bölümümüzden mezun sosyoloji öğrencileri kamu ve vakıf üniversitelerinde gerekli başvuru koşullarını sağlamış oldukları takdirde öğretim üyesi de olabilmektedirler. Ayrıca Lisans eğitim-öğretim dönemi sonunda (en az 16 kredi felsefe, 16 kredi psikoloji, 8 kredi mantık aldığını belgelendirenler) öğretmen olmak isteyenlerden, Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan /açılacak pedagojik Formasyon programını başarı ile tamamlayanlar lise ve dengi okullarda “Felsefe Grubu Öğretmeni” olabilmektedirler.

Etkinlikler

Sosyoloji Bölümüne kayıt yaptıran öğrenciler lisans ve yüksek lisans eğitimleri sürecinde müfredat dışı sosyal etkinlikler ile kişisel gelişimlerine katkı sunacak faaliyetlerde yer almaktadırlar. Sosyolojik perspektiflerini geliştirebilecek konferanslar, sempozyumlar, öğrenci kongreleri; kamu ve sivil toplum işbirliğini güçlendirecek paneller; farklı sosyolojik temalarda belgesel ve film gösterimleri; çevre üniversitelere araştırma ve teknik geziler; gönüllük esasına dayalı sosyal sorumluluk projeleri bu etkinlerden bazılarıdır. (Etkinliklere dair detaylı bilgilendirme için lütfen linke tıklayınız.)

Öğrenim Ücreti

Sosyoloji lisans ve yüksek lisans eğitimi için herhangi bir harç ücreti ödemesi bulunmamaktadır.(Yabancı uyruklu öğrenciler hariç)

Eğitim ve Öğretim Modeli

Sosyoloji Bölümünün lisans eğitim süresi dört (4) yıl yani sekiz (8) yarıyıldır. Sosyoloji Bölümü ikinci öğretim programı bulunmamaktadır. Lisans programında isteğe bağlı bir (1) yıl süreyle yabancı dil hazırlık sınıfı uygulaması bulunmaktadır. (detaylı bili için tıklayınız). Lisans programının yanı sıra Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı Sosyoloji Anabilim Dalı Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans programları bulunmaktadır.

Sosyoloji Bölümü lisans ve yüksek lisans ders içeriklerine erişim sağlamak için Bologna Bilgi Sistemi sayfasından detaylı bilgi alınabilmektedir.

Sosyoloji Bölümü öğrencileri için zorunlu staj uygulaması bulunmamaktadır. Ancak isteğe bağlı, gönüllü olarak staj yapmak isteyen öğrenciler Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Sosyal Hizmet Merkezlerinde mesleki formasyonlarına katkı sunacak staj faaliyetlerinde yer alabilmektedirler.

Yükseköğretim Kurumunun Bağlı Bulunduğu Birimin Yeri

Sosyoloji Bölümü, Çankırı il merkezinde Fatih Mahallesi Uluyazı Kampüsü Edebiyat Fakültesinde yer almaktadır. (Harita konumu için tıklayınız)  Uluyazı kampüsüne ulaşım Çankırı Belediyesinin toplu taşıma araçları ile düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. Şehir merkezinden ve öğrenci yurtlarından kampüse doğrudan ulaşım imkanı bulunmaktadır.

Eğitim ve Öğretimin Nerede Gerçekleştirileceği

Sosyoloji Bölümüne kayıtlı öğrencilerin eğitim ve öğretim faaliyeti çoğunlukla Edebiyat Fakültesi içerisinde bulunan bölüme ait dersliklerde gerçekleştirilmektedir. Bazı seçmeli ve YÖK dersleri için  Kampüs içerisinde bulunan Merkezi derslikler de kullanılabilmektedir. Derslikler dışında İstatistik dersleri için bilgisayar laboratuvarları da kullanılmaktadır.

 

İmkânlar

Yurt İmkânları

Sosyoloji Bölümü öğrencileri Çankırı Merkezde bulunan Kredi Yurtlar Kurumuna ait yurtlarda ve özel yurtlarda konaklama imkânına sahiptirler.

Kredi Yurtlar Kurumuna ait Kız-Erkek Yurtları;

  • Çankırı KYK Kız Öğrenci Yurdu (Bilgi)
  • Sabiha Anne KYK Kız Öğrenci Yurdu (Bilgi)
  • Hacı Murat Veli KYK Erkek Öğrenci Yurdu (Bilgi)
  • Emir Karatekin KYK Erkek Öğrenci Yurdu (Bilgi)

Burs

Sosyoloji Bölümü öğrencileri lisans ve yüksek lisans eğitimlerin başladıkları dönem Kredi Yurtlar Kurumunun sağladığı burs ve kredilere başvuru yapabilmektedirler. Ayrıca ikametgâhlarının bulunduğu belediyeler ve odalardan (Ticaret Odası gibi) burs için destek alabilmektedirler.

Kısmi Zamanlı Çalışma

Sosyoloji Bölümüne kayıt yaptıran öğrenciler eğitim-öğretim yılının başlamasından itibaren üniversitemizin farklı birimlerinde kısmi zamanlı çalışmak için başvuruda bulunabilmektedirler. Kısmi zamanlı çalışma ücreti ve koşulları için Sağlık, Spor ve Kültür Daire Başkanlığı tarafından her dönem başında web sayfasında ilan edilmektedir.

TARİH

2009 yılında kurulan Tarih Bölümü, Çankırı Karatekin Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinin ilk bölümleri arasındadır. Bölümde 27 öğretim elemanı bulunmaktadır.

Öğretim Üyelerimiz Eski Çağ, İslam Öncesi ile Türk-İslam Tarihi, Orta Çağ, Avrupa, Ortadoğu, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyet Tarihi gibi tarihin bazı özel alanlarında ayrıca Tarih Metodolojisi üzerine uzmandır. Tarih Bölümünde lisans, yüksek lisans ve doktora programları bulunmaktadır.

Bölüm dersleri Türk ve Türkiye tarihi daha öncelikli olmak üzere, bağlantılı olarak Avrupa, Asya, Ortadoğu gibi coğrafyaların siyasi ve kültür tarihleriyle ilgili dersler de yer almaktadır. Bölümümüzde İlkçağdan Cumhuriyet dönemine kadar uzanan süreçte zorunlu ve seçmeli dersler yer almaktadır. Bölüm, merkez kütüphane, fakülte kütüphanesi, bilgisayar laboratuvarı, çeşitli materyaller, projeksiyon vb. eğitim gereçlerine sahiptir.

Bölümümüzün misyonu tarih alanında araştırmacılar yetiştirmektir. Bu kapsamda şartları uygun olanların Araştırma Görevlisi, Okutman, Uzman ve Öğretim Görevlisi olarak çeşitli üniversitelerin ilgili bölümlerine yerleşmeleri mümkündür. Akademisyenlik dışında pedagojik formasyon almak suretiyle öğretmen de olabilmektedirler.

Osmanlıcası iyi olanlar Başbakanlık Osmanlı Arşivleri başta olmak üzere çeşitli arşivlerde çalışabilmektedirler. Ayrıca lisans mezunu şartlarını arayan iş alanlarında istihdam edilmektedirler. Bölüm mezunları gerekli şartları yerine getirmek kaydıyla Eskiçağ, Ortaçağ, Genel Türk, Yeniçağ, Yakınçağ ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dallarında lisansüstü eğitim de yapabilmektedirler.

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI

Kuruluş Yılı: 2008

Öğretim Elemanı Kadrosu: 15

Profesör: 1

Doçent: 5

Doktor Öğretim Üyesi: 6

Araştırma Görevlisi: 5

Öğrenci Kontenjanı: 150

Lisans: 120

Yüksek Lisans: 30

Toplam Öğrenci Sayısı: 480

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi bünyesinde 2008 yılında kurulmuş olup, hâlen lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Öğrenci alımına 2009-2010 eğitim-öğretim yılında başlayan bölümümüzde 1 Profesör, 5 Doçent, 6 Doktor Öğretim Üyesi ve 5 Araştırma Görevlisi halen görev yapmaktadır. Her yıl birinci ve ikinci öğretim programlarına, toplamda 120 öğrenci kontenjanı bulunan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün yüksek lisans programında da aktif 30 öğrencisi öğrenimine devam etmektedir.

Yeni Türk Edebiyatı, Eski Türk Edebiyatı, Türk Halk Edebiyatı, Eski Türk Dili ve Yeni Türk Dili anabilim dallarından oluşan Türk Dili ve Edebiyatı bölümünün amacı, öğrencileri Türk Dili ve Türk Edebiyatı sahasında geçmişten günümüze ortaya konulmuş yazılı ve sözlü eserleri araştırıp inceleyebilecek seviyeye getirerek alanında uzman kişiler yetiştirmektir.